Uludağ Doğal Madensuyu'nun 100 Yıllık Hikayesi


1912 ...Padişah Sultan Mehmet Reşat Han tarafından, Osmanlı İmparatorluğu döneminin ilk maden suyu işletme imtiyazı, kaynak arazisi 1870'lerde alınmış olan Uludağ Maden Suyu (o zamanki adıyla Keşiş Dağı Maden Suyu)'na verilmiştir. İmtiyaz belgesi 26 Mayıs 1912 tarihinde Dolmabahçe sarayında imzalanarak İbrahim Talat Bey ve Mehmet Fuat Bey tarafından alınmıştır. Keşiş Dağı Maden Suyu işletmesinin o dönemdeki ortakları arasında Girit'li Sıtkı Bey (Ulusu) ile bir Fransız yatırımcı da bulunmaktadır.




1920'li yıllarda İbrahim Talat Paşa'nın vefatı sonucunda hisseleri eşi Şerife Hanife Güzide Hanımefendi'ye ve İtalyan yatırımcı Guido Parodi'ye devredilmiştir. Yine aynı yıllarda, Fransız yatırımcının hisseleri de ortaklara devredilmiştir





.

1925 ...Bursa’da bir grup öğretmen tarafından daha önce kurulan özel encümen, 1925 yılında Coğrafya Encümeni’nin de ilk şubesi olarak kabul edilmiştir. İşte bu ilk şubenin düzenlediği Keşiş Dağı’na tırmanış gezisine katılan heyette bulunan Türk Tıp Tarihi Kurumu’nun kurucularından Dr. Osman Şevki Bey, dağın ululuğu karşısında büyülenerek “Ne ulu dağ!” demekten kendini alamamış ve Ankara’ya döndüğünde bir rapor hazırlayarak dağın adının “Uludağ” olarak değiştirilmesini teklif etmiştir. Mareşal Fevzi Çakmak bu öneriyi uygun görmüş, bundan böyle haritalara dağın “Uludağ” adıyla geçmesini sağlamış ve bu ad günümüze kadar aynı şekilde ulaşmıştır. Soyadı kanununun çıkması sonrasında ise Dr. Osman Şevki Bey, “Bursalı” olan lakabını bırakarak “Uludağ” soyadını almıştır.



1926... Dağın isminin değişmesine paralel olarak Keşiş Dağı Maden Suyu adının da Uludağ Maden Suyu olarak değiştirilmesi hususunda başvuruda bulunulmuş ve kabul edilmiştir.





6 Eylül 1931 ...Reisicumhur Gazi Mustafa Kemal tarafından Uludağ Maden Suları’na işletme imtiyazı ve şirket unvanında “Türk” ibaresini kullanma hakkı verilmiştir.


13 Aralık 1931 ...Uludağ Gazoz'un (eski adıyla Nilüfer Gazozları’nın) sahibi ve Bursalı sigortacı Mehmet Hakkı Bey, Bursa 1. Noteri’nde yapılan ve arşivlerimizde mevcut olan mukavele ile Uludağ Maden Suları Türk Ltd. Şti’nin Bursa şehr-i vilayeti, Yalova kasabası ve kaplıcalarının baş bayiliğini almıştır.



13 Kasım 1933 ...Guido Parodi’nin hisseleri Nuri Erbak’ın zevcesi Neriman Erbak Hanımefendi’ye devrolmuştur. İlgili devir belgesi de arşivimizde özenle saklanmaktadır.


5 Ocak 1958 ...Vefat eden Sıtkı Ulusu’nun 20 Eylül 1954 tarihinde hazırlamış olduğu vasiyetnamesine uygun olarak Uludağ Maden Suları’na ait tüm hisseleri Nuri Erbak’a intikal etmiştir. Böylece tüm hisseler Erbak ailesinde toplanmıştır






             


1969...NOLL marka 4800 şişe/saat kapasiteli dolum makinesi ithal edilerek orijinal Uludağ şişelerinde üretim yapılmıştır.

   

 





1978... Türkiye'deki ilk depozitolu litrelik şişe tüketiciyle buluştu.     
2002... Uludağ Doğal Maden Suyu ile üretilen meyve aromalı Uludağ Frutti pazara sunuldu.    






2006...Çaybaşı’nda bulunan maden suyu dolum tesisleri restore edilerek 10.000 m2si kapalı alan olmak üzere toplam 45.000 m2 alan üzerinde faaliyetine devam etmeye başladı. Aynı yıl Bursa İnegöl Yenice’de 22.000 m2si kapalı olmak üzere toplam 55.000 m2 alan üzerine meşrubat dolum tesisleri kuruldu ve merkez fabrika olarak kullanılmaya başlandı.


2009...Uludağ İçecek Türkiye pazarının ilk hafif içimli maden suyu olan Uludağ Premium’u piyasaya sundu. Ürünün özel kobalt mavi şişesi dünyaca ünlü moda markası Dice Kayek tarafından Osmanlı cam sanatı ve Fransız Baccarat vintage karaflarından esinlenilerek tasarlandı.



.





2010...Uludağ Doğal Maden Suyu ve Uludağ Frutti, sektörde fark yaratan yepyeni şişeleri ve ambalajlarıyla tüketicilerin beğenisine sunuldu









15 Haziran 2011...2010 yılında yenilenmiş olan Uludağ Doğal Maden Suyu şişesi ve Dice Kayek tarafından tasarlanmış olan Uludağ Premium şişeleri, TSE tarafından düzenlenen Altın Ambalaj Ödülü’nü aldı.









Temmuz 2011...Uludağ İçecek, maden suyu kategorisine bir yenilik getirerek meyve sulu maden suyu Uludağ Frutti Extra'yı piyasaya sundu. Uludağ Frutti Extra hem şişesi hem de farklı lezzetleriyle tüketicinin beğenisini kazandı.




2012...C Vitaminli maden suyu Uludağ Frutti C Max piyasaya sunuldu.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Eşeklerin gözleri güzeldir!

Birini tanıdım...